Millorarem la nostra capacitat de documentació i accés a la informació mitjançant l’aplicació d’intel·ligència artificial, utilitzant eines com Google’s Brand o ChatGPT? Aquestes interrogants són fonamentals en l’actual paisatge, on el ràpid progrés de la intel·ligència artificial està transformant la forma en què ens documentem, tant a nivell personal com professional, i impactant directament en les pràctiques dels professionals de la documentació.
La comoditat de la IA en la recerca d'informació pot ser temptadora, però ¿estem sacrificant la qualitat de la informació? És crucial qüestionar i contrastar les fonts per a una documentació efectiva i fiable. #IA Click To TweetCom a documentalista, he estat testimoni del canvi i els avantatges de buscar informació gràcies a Internet, on tenim accés a una gran quantitat de dades sense necessitat de desplaçar-nos. No obstant això, em sorgeix el següent interrogant, realment ens estem documentant millor i de manera més efectiva?
En la meva experiència, observo una tendència preocupant en la cerca professional de documentació més tècnica: els usuaris cada vegada dediquen menys temps a contrastar informació en diferents fonts, limitant-se únicament als primers resultats de cercadors com Google, obviant recursos més professionals.
Això afecta fins i tot en les consultes més personals, on es considera que el titular d’una notícia o un tuit és suficient per a comprendre tota la informació.
Crec que aquesta situació no millorarà amb la intel·ligència artificial, intueixo que tot el contrari. Encara que és una eina potent que pot ajudar-nos no sols a documentar-nos, sinó també a generar respostes a les nostres necessitats, veig alguns inconvenients que em preocupen.
Principalment, em preocupa que la intel·ligència artificial es converteixi en l’única font per a consultar informació, arribant a ser la nova Wikipedia, i fins i tot superant-la, potser convertint-se en una espècie de font de coneixement infal·lible.
A causa de la seva facilitat d’ús i la capacitat d’interactuar amb ella a través del llenguatge natural conjuntament capacitat de gestionar informació, per a molts podria convertir-se en l’única font consultada i validada.
És important tenir en compte que les empreses que controlen i gestionen intel·ligències artificials com ChatGPT o Google tenen els seus propis interessos econòmics, polítics i filosòfics. Per tant, els seus resultats no seran necessàriament neutrals; al contrari, podrien tenir la intenció d’influir i censurar continguts, convertint-se en l’única veritat veritable.
A part dels interessos comercials i polítics que poden notar-se ja avui en les seves respostes, les quals estan orientades a convença, és important tenir en compte que les intel·ligències artificials no tenen accés a totes les fonts del món i les seves respostes poden ser esbiaixades. Això es nota més en les versions gratuïtes i no de pagament.
Hi ha persones que afirmen que la IA té versions gratuïtes per a tot el públic en general, justament per a convertir-se en una eina d’informació i desinformació de masses.
Recomanacions per a documentar-se:
- Preguntar a la IA les fonts que ha utilizat per proporcionar els seus resultats.
- Verificar la fiabilitat i la coherència amb altres fonts d’informació.
- Aprendre a formular preguntes a la IA de manera que s’obtingui la informació de forma més neutral.
- Utilitzar altres fonts com a cercadors o pàgines web especialitzades en el tema.
- En cerques més tècniques, recórrer a recursos professionals com a bases de dades.
- Consultar centres de documentació com a biblioteques
El paper del documentalista en l’era de la intel·ligència artificial
S’espera que la intel·ligència artificial (IA) sigui de gran ajuda tant per als usuaris com per als documentalistes en la cerca i obtenció d’informació.
Alguns fins i tot prediuen que els documentalistes i bibliotecaris ja no seran necessaris. No obstant això, com vaig esmentar anteriorment, la informació generada per la IA pot estar esbiaixada i ser influenciada per interessos ideològics, econòmics i polítics. Per aquesta raó, crec que tenim un paper important, pels següents motius:
- Tenim un coneixement avançat sobre el funcionament de la IA, és a dir, com preguntar adequadament.
- Informar els usuaris sobre les fonts utilitzades en les respostes generades per la IA.
- Contrastar la informació amb altres fonts alternatives que no siguin proporcionades per la IA.
- Proporcionar mitjans neutrals per a garantir la lliure circulació d’informació i documentació.
- Ajudar a contrastar informació de les diferents fonts.
En definitiva, crec que els bibliotecaris exerciran un paper crucial en la garantia de la llibertat d’informació, tant a nivell personal com professional. (Potser és més un desig que una realitat).
En l'era de la intel·ligència artificial, el paper del documentalista segueix sent vital. Més que mai, necessitem experts que garanteixin la neutralitat i la llibertat d'informació en un paisatge digital cada vegada més influït per… Click To TweetConclusió:
Tota tecnologia pot utilitzar-se per al bé o per al mal. Crec que la IA té moltes aplicacions i pot ajudar-nos molt en el treball de documentar-nos, gestionar i crear documentació i informació, però també pot convertir-se en una eina de censura. Amb l’evolució que està experimentant occident, és un fet en l’actualitat que no descarto que vagi a més en el futur, amb l’excusa del “fake news.”
Document relacionat: Descobreix els avantatges i inconvenients d’utilitzar ChatGPT en la gestió documental